NOAK Observatory (L02)

Ειδήσεις και νεότερες εξελίξεις σε θέματα Αστρονομίας



Ένταξη του NOAK στο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης Meerkat της ESA


Μια πολύ σημαντική εξέλιξη που αφορά το αστεροσκοπείο ΝΟΑΚ αλλά και γενικότερα τα ελληνικά δεδομένα έλαβε χώρα πριν λίγες ημέρες. Ο τομέας της ESA (European Space Agency) που είναι υπεύθυνος για την πλανητική ασφάλεια της Γης Planetary Defence Office (PDO) και συγκεκριμένα το τμήμα NEOCC (ESA NEO Coordination Office), ενέκρινε το αίτημα του αστεροσκοπείου να ενταχθεί στο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης Meerkat Asteroid Guard (Automated Imminent Impactor Warning Service).

Η έγκριση αυτή έχει ως αποτέλεσμα το αστεροσκοπείο να λαμβάνει real time ειδοποιήσεις για οποιοδήποτε αντικείμενο θεωρείται επικίνδυνο για την ασφάλεια της Γης, ακόμα και στην περίπτωση που δεν έχει προσδιοριστεί με ακρίβεια η τροχιά του. Επομένως το ΝΟΑΚ θα μπορεί άμεσα με τις μετρήσεις του να συμβάλλει στη βελτίωσή της και αν πρόκειται για σώμα που θα συγκρουστεί με τη Γη να βρεθεί μέχρι και το σημείο πρόσκρουσης!

Θα πρέπει να τονιστεί ότι το αστεροσκοπείο αποκτά πλέον τη δυνατότητα απευθείας επικοινωνίας με τις υπηρεσίες της ESA.

Από τη δημιουργία του το σύστημα Μeerkat της ESA έχει προειδοποιήσει έγκαιρα για την έλευση 3 αντικειμένων στη Γη και εξαιτίας των πολύ ακριβών μετρήσεων που έγιναν από αστεροσκοπεία από όλο τον κόσμο, προσδιορίστηκε μέχρι και η περιοχή που έπεσαν.

Πρόκειται για το αντικείμενο με ονομασία 2022 ΕΒ5 που είχε μέγεθος 2 μέτρων και έπεσε νοτιοδυτικά της Νορβηγίας. Επίσης το 2022 WJ1 προσδιορίστηκε ότι θα πέσει κοντά στην λίμνη Οντάριο και τέλος το 2024 BX1 που κατέπεσε 50 Km από το Βερολίνο.. Μάλιστα στο τελευταίο λόγω του ακριβούς προσδιορισμού του σημείου πρόσκρουσης βρέθηκαν και κομμάτια του στο έδαφος τα οποία και περισυνελέγησαν.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ :

https://neo.ssa.esa.int/














Τα πρώτα αποτελέσματα από την εκστρατεία παρατήρησης της απόκρυψης του άστρου Betelguese από τον αστεροειδή Leona! Από τις 5 συνολικά παρατηρήσεις που έγιναν στην Ελλάδα, οι 2 ανήκουν στο NOAK Observatory!

https://twitter.com/iotaeuropeansec/status/1768944776164913477?s=12&t=1dAmnSufJBctWM3tkf3tdg

https://sodis.iota-es.de/
















Ένα εκπληκτικό μετέωρο καταγράφηκε από το σταθμό GR0003 του ΝΟΑΚ Observatory και το σταθμό GR0005 του φίλου μου Δημήτρη Γεωργούλα που υπάγονται στο Global Meteor Network:

https://globalmeteornetwork.org/

καθώς και από τους σταθμούς που ανήκουν στο σύστημα AllSky7 και το Πανεπιστήμιο Αθηνών τα ξημερώματα της 18-02-2024. Αρκετά sites και τηλεοπτικά μέσα της χώρας ανάφεραν το γεγονός αφού ήταν ορατό σε μεγάλο τμήμα της ηπειρωτικής Ελλάδας. Το αντικείμενο εκρήχθηκε και έσπασε σε 2 ή 3 κομμάτια, σε μεγάλο ύψος και πάνω από την ευρύτερη περιοχή των Ιωαννίνων! Οι εικόνες και οι καταγραφές από τις κάμερες των σταθμών GR0003 και GR0005 που είναι εγκατεστημένες στα Ιωάννινα είναι εντυπωσιακές.
















Αναμφίβολα το αστρονομικό γεγονός του 2023 ήταν η απόκρυψη του υπεργίγαντα Betelgeuse από τον αστεροειδή Leona (319). Η απόκρυψη έλαβε χώρα τα ξημερώματα της 12/12/2023 και η πορεία του πέρασε από την Ισπανία, την Ιταλία, την Ελλάδα και την Τουρκία, τις χώρες όπου έγιναν οι περισσότερες παρατηρήσεις και μετρήσεις. Ο Betelgeuse ανήκει στον αστερισμό του Ωρίωνα σε απόσταση 640 ετών φωτός από τη Γη και βρίσκεται στα τελευταία στάδια της ζωής του. Εκτιμάται ότι μέσα στα επόμενα 10.000 χρόνια πρόκειται να εκραγεί και να μετατραπεί σε υπερκαινοφανή αστέρα που θα είναι ορατός ακόμη και από τον πλανήτη μας. Ο αστεροειδής Leona (319) βρίσκεται στις εξωτερικές περιοχές της Κύριας Ζώνης Αστεροειδών σε απόσταση 280 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη και έχει διάμετρο 50 χιλιομέτρων. Η μείωση της φωτεινότητας του αστέρα ήταν περίπου 1,5 mag. Τα αποτελέσματα θα βοηθήσουν τους επιστήμονες να κατανοήσουν τι συμβαίνει σε ένα αστέρι στα τελευταία στάδια της ζωής του. Το φαινόμενο εμφανίζεται περίπου από τις 1:12:32 έως τις 1:12:38. Επιπλέον πληροφορίες εδώ: http://noakobservatory.gr/Occultations.html .















Την προηγούμενη βδομάδα ήταν η "βροχή" των Λεοντίδων. Πρόκειται για τα υπολείμματα του κομήτη 55P/Tempel-Tuttle, ο οποίος έχει περίοδο περιστροφής 33 χρόνια. Λεοντίδες ονομάζονται επειδή το ακτινοβόλο σημείο τους βρίσκεται στον αστερισμό του Λέοντα. Το φαινόμενο μεγιστοποιήθηκε στις 17-18 Νοεμβρίου ενώ γενικότερα παρατηρούνται ανάμεσα από 6-30 Νοεμβρίου. Τα πιο εντυπωσιακά από αυτά ( και όχι μόνο) παρουσιάζονται στη σελίδα

http://noakobservatory.gr/meteors.html

Επίσης μια πολύ σημαντική προσθήκη στο site του αστεροσκοπείου είναι η βάση δεδομένων με την οποία μπορούμε να προσδιορίσουμε τις εγγύτερες αποστάσεις των αριθμημένων αστεροειδών και κομητών ως προς τη Γη. Τα δεδομένα παρέχονται από τη NASA. Θα την βρείτε εδώ:

http://noakobservatory.gr/Closedistance.html

Τέλος ένα μεγάλο ευχαριστώ για τις εκατοντάδες χιλιάδες (!) επισκέψεις στο site μέσα στους 8 περίπου μήνες της λειτουργίας του. Με γεμίζει χαρά και ευθύνη. Συνεχίζουμε!
















To MinorPlanetCenter ανακοίνωσε στις 01/11/2023 την ανακάλυψη ενός κομήτη τύπου Halley με την ονομασία C/2023 S3 (Lemmon). Ανακαλύφθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου από το Mt. Lemmon Survey. Η απόστασή του αυτή την περίοδο είναι στα 0.65 A.U. με φωτεινότητα στα 17.6 mag και μπορούμε να τον εντοπίσουμε στον αστερισμό του Ηριδανού. H περίοδός του είναι περίπου 152 χρόνια. Το αστεροσκοπείο ΝΟΑΚ συμμετείχε στην ανακάλυψη και ταυτοποίησή του.

Επίσης όπως μας ανακοινώθηκε στη 17η σύσκεψη της IAWN (International Asteroid Warning Network) τα αποτελέσματα της εκστρατείας που είχε διεξαχθεί για την μελέτη του αστεροειδούς 2005 LW3 είναι διαθέσιμα στο Planetary Science Journal:

https://iopscience.iop.org/article/10.3847/PSJ/acfd22.

Για περισσότερες πληροφορίες για τα αντικείμενα συζήτησης των προηγούμενων συσκέψεων μπορείτε να βρείτε εδώ: https://iawn.net/meetings.shtml .















Εκπληκτική βραδιά η 14-10-2023 και ευκαιρία για ενασχόληση με την αστρονομία και το κυνήγι αστεροειδών και κομητών. Το αστεροσκοπείο συμμετείχε στην ανακάλυψη και ταυτοποίηση δυο αστεροειδών και ενός κομήτη. Ο αστεροειδής 2023 ΤU9 τύπου APOLLO (NEO) έχει διάμετρο από 39-304m και περίοδο 666 ημέρες. Τη στιγμή που γινόταν οι μετρήσεις βρισκόταν σε απόσταση 0.035 AU (1AU= 150.000.000 Km) με φωτεινότητα 18mag. Ο αστεροειδής 2023 TL8 τύπου APOLLO (NEO) έχει διάμετρο από 16-127m και περίοδο 943 ημέρες. Τη στιγμή που γινόταν οι μετρήσεις βρισκόταν σε απόσταση 0.024 AU με φωτεινότητα κοντά στα 18mag. O κομήτης με κωδική ονομασία C9KD7J2 αναμένεται να ταυτοποιηθεί στις επόμενες ημέρες. Επίσης έγιναν αστρομετρικές μετρήσεις των αστεροειδών 11638 και 35527. Τέλος αυτή την περίοδο μπορούμε να παρατηρήσουμε δυο κομήτες (χρειάζεται τηλεσκόπιο), τον 12P/Pons–Brooks και τον 103P/Hartley. Έγιναν αστρομετρικές μετρήσεις τους. Ενδιαφέρον έχει το περίεργο σχήμα του 12P, όπως φαίνεται από την φωτογραφία διάρκειας 1 ώρας στην ενότητα Κομήτες.
















Μια πολύ επιτυχημένη βραδιά η 2023-09-08, αφού το αστεροσκοπείο συμμετείχε στην ταυτοποίηση και τελικά στην ανακάλυψη δυο πολύ ενδιαφερόντων αστεροειδών. Ο αστεροειδής 2023 RJ3 είναι ένας Δυνητικά Επικίνδυνος Αστεροειδής (PHA) τύπου Apollo. Η διάμετρός του υπολογίζεται στα 220 μέτρα και η φωτεινότητά του την ημέρα παρατήρησης ήταν στα 20mag. H πλησιέστερη απόστασή του ως προς τη Γη ήταν στις 22 Αυγούστου σε απόσταση 0.176 A.U ή 2.640.000 χλμ. Aνακαλύφθηκε από το σύστημα ανίχνευσης PAN-STARRS που είναι εγκατεστημένο στη Χαβάη. Η ανακάλυψή του ανακοινώθηκε με το παρακάτω MPEC: https://www.minorplanetcenter.net/mpec/K23/K23RA9.html .















Ο 2023 RN3 είναι ένας αστεροειδής τύπου Centaur δηλαδή ένας αστεροειδής που το περιήλιό του ή ο semi-major axis του βρίσκεται ανάμεσα από αυτή των εξωτερικών πλανητών (Δία και Ποσειδώνα). Η διάμετρός του υπολογίζεται κοντά στα 25000 μέτρα και η φωτεινότητά του την ημέρα παρατήρησης ήταν στα 18mag. Χρειάστηκαν περίπου 300 παρατηρήσεις από διψήφιο αριθμό αστεροσκοπείων για να προσδιοριστεί η τροχιά του και μάλιστα για αρκετές ημέρες! Ανακαλύφθηκε από το σύστημα ATLAS που είναι εγκατεστημένο στη Haleakala. Η ανακάλυψή του ανακοινώθηκε με το παρακάτω MPEC: https://www.minorplanetcenter.net/mpec/K23/K23RB5.html .





















Το αστεροσκοπείο συμμετείχε σε μια ακόμη ταυτοποίηση-ανακάλυψη κομήτη. Πρόκειται για τον κομήτη P/2023 M4 (ATLAS). Ανακαλύφθηκε από το σύστημα ATLAS της Νοτίου Αφρικής και απαιτήθηκαν 450 μετρήσεις μέχρι τον καθορισμό της τροχιάς του. Πρόκειται για έναν Jupiter family κομήτη με περίοδο τα 12.73 χρόνια. Για περισσότερες πληροφορίες στη σελίδα: https://minorplanetcenter.net/mpec/K23/K23O51.html .





















Το αστεροσκοπείο συμμετείχε στην μεγαλύτερη εκδήλωση που διοργανώνεται στην Ελλάδα από τους ερασιτέχνες αστρονόμους. Πρόκειται για την Πανελλήνια Εξόρμηση Ερασιτεχνών Αστρονόμων. Αυτή τη χρονιά βρεθήκαμε όλοι στον Πάρνωνα από τις 14-16 Ιουλίου. Υπεύθυνη για τη διοργάνωση ήταν η Αστρονομική Ένωση Σπάρτης "Διός Κούροι". Πάνω από 800 άτομα κατέκλυσαν το χώρο για την 15η κατά σειρά εκδήλωση (εκτός COVID εποχής), που στέφτηκε με απόλυτη επιτυχία! Οι φωτογραφίες είναι από τους Αντώνη Φαρμακόπουλο, Νίκο Τρεμούλη και Ηλία Μπούνα.





















Στις 19 Μαίου 2023 ο Ιάπωνας ερασιτέχνης αστρονόμος Koichi Itagaki ανακάλυψε την έκρηξη ενός supernova σε μια από τις σπείρες του γαλαξία Μ101 (Pinwheel Galaxy). Πρόκειται για τον πιο οπτικά κοντινότερο supernova των τελευταίων χρόνων. Η απόσταση του Μ101 κυμαίνεται στα 21.000.000 έτη φωτός. Μια φωτογραφία της supernova από το αστεροσκοπείο ΝΟΑΚ.



















Έπειτα από μήνες απραξίας λόγω των πολύ κακών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στα Ιωάννινα το αστεροσκοπείο ασχολήθηκε με αστρομετρικές καταγραφές αστεροειδών και κομητών.

* Το αντικείμενο με προσωρινή ονομασία C3R8U21 ταυτοποιήθηκε ως 2023 MH2. Πρόκειται για έναν αστεροειδή τύπου Apollo με μέγεθος από 100-200m που παρατηρήθηκε για πρώτη φορά από το Catalina Sky Survey στις 21 Ιουνίου 2023. Ο αστεροειδής βρισκόταν στον αστερισμό του Οφιούχου όταν έγινε η παρατηρήρηση με φωτεινότητα στα 18mag. Τέλος το κοντινότερό του πέρασμα ως προς τη Γη θα γίνει στις 2023-06-26.

* O κομήτης C/2020 R7 ATLAS βρισκόταν ανάμεσα από τον αστερισμό του Ηρακλή και του Βόρειου Στέφανου, σε απόσταση 519.568.247 Km και με φωτεινότητα 17mag.



















Ο αστεροειδής 2023 DZ2, ο αστεροειδής της δεκαετίας για τους περισσότερους, αφού είναι αυτός που θα πλησιάσει τη Γη σε απόσταση μόλις 170.000 Km και με μέγεθος που να κυμαίνεται από 40-100m όπως φαίνεται και από το γράφημα. Η καταγραφή του έγινε στις 2 Μαρτίου 2023, με τη φωτεινότητά του κοντά στα 15mag και την ταχύτητά του να προσεγγίζει 7.8Km/s. Γρήγορος και στο πεδίο με 40”/min. Στις 25 Μαρτίου 2023, έκανε το κοντινότερό του πέρασμα στις 21:50 ως προς τη Γη, θα είναι όμως αρκετά χαμηλά περίπου στις 17 μοίρες , ενώ η φωτεινότητά του θα φτάσει τα 10mag. Έγινε αστρομετρική καταγραφή του και τα αποτελέσματα υποβλήθηκαν στο MPC για βελτίωση της τροχιάς του. Επίσης έπειτα από μελέτη υπολογίστηκε ότι η περίοδος περιστροφής του είναι περίπου στα 6.3min όπως φαίνεται και στο παρακάτω γράφημα. Οι μετρήσεις υποβλήθηκαν στη βάση δεδομένων ALCDEF και στο Minor Planet Bulletin και εκδόθηκαν στο τεύχος Issue 50-3 (2023 Jul-Sep) και μπορείτε να βρείτε στη διεύθυνση:

https://mpbulletin.org/issues/MPB_50-3.pdf

Τέλος αποτελεί αντικείμενο μελέτης της IAWN και έχει διοργανωθεί καμπάνια για τη μελέτη του αστρομετρικά,φωτομετρικά, φασματοσκοπικά και με τη χρήση radar, όπου το ΝΟΑΚ είναι μέλος στην ομάδα της φωτομετρίας.



















Η φωτογραφία μου «Νεφέλωμα της Μέδουσας» είχε επιλεγεί, έπειτα από αξιολόγηση, ως μέρος της κύριας έκθεσης του [Figura 1.Α.] 2022 και είχε εκτεθεί στη γκαλερί «Forum de l'Hôtel de Ville» στη Λωζάνη της Ελβετίας, από τις 21 Σεπτεμβρίου έως τις 3 Οκτωβρίου 2022. Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσω ότι η φωτογραφία μου παρουσιάζεται στο Centre Otium στη Γενεύη από τις 31 Ιανουαρίου 2023 έως τις 30 Απριλίου 2023. Το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων από την πώλησή της θα αξιοποιηθεί από το Otium Center. Το Otium Center είναι ένα ίδρυμα που προσφέρει υποστήριξη σε ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο προτείνοντας δραστηριότητες και εκδηλώσεις, παρέχοντας έτσι ένα ασφαλές περιβάλλον για σωματική και πνευματική αποκατάσταση. Πολύ μεγάλη η χαρά μου στις δύσκολες εποχές που ζούμε.



















Το NOAK Observatory συμμετείχε στη 16η συνεδρίαση της IAWN. Το meeting διεξήχθη στο Διεθνές Κέντρο της Βιέννης στις 7 Φεβρουαρίου 2023. Φιλοξενήθηκε από την Επιστημονική και Τeχνική επιτροπή της UNCOPUOS του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών (Committee on the Peaceful Uses of Outer Space).

https://www.unoosa.org/oosa/en/ourwork/copuos/index.html

Συμμετείχαν διαδικτυακά αντιπροσωπείες πάνω από 20 χώρες. Υπήρξε ενημέρωση για τα προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη από ανθρώπους της NASA και της ESA και μια συζήτηση-προεργασία για ένα υποθετικό σενάριο πτώσης ενός αστεροειδή στη Γη καθώς και τρόποι αντιμετώπισής του. Περαιτέρω ανάλυσή του θα γίνει τον Απρίλιο στην 8η διάσκεψη της International Academy of Astronautics.

https://cneos.jpl.nasa.gov/pd/cs/pdc23/

https://iaaspace.org/event/8th-iaa-planetary-defense-conference-2023/

Τέλος έγινε ανάλυση της εκστρατείας παρατήρησης και καταγραφής του αστεροειδούς 2005 LW3 που πραγματοποιήθηκε από την IAWN τον περασμένο Νοέμβριο. Πληροφορίες για τις προηγούμενες συνεδριάσεις της IAWN μπορείτε να έχετε εδώ:

https://iawn.net/meetings.shtml

Κομήτης C/2022 E3 (ZTF). Δεν γινόταν να μην κάνω την προσπάθειά μου για ένα κομήτη που μας επισκέφτηκε πάλι μετά από 50.000 χρόνια! Πολύ δύσκολες οι συνθήκες φωτογράφισης. Απλά θα πω ότι ο κομήτης έγινε ορατός με τα κυάλια πάνω από τις 40o . Στρετσάρισα πολύ τις φωτογραφίες (μπορεί να πέρασα και το όριο, για να μπορέσω να αναδείξω την ουρά και τη δομή του). Ευχαριστημένος και μόνο που τον φωτογράφισα και τον παρατήρησα οπτικά!

Comet C/2022 E3 (ZTF) 2023-01-298 22:00 UTC Ioannina Greece, Skywatcher ed80 15x120s .



















Σήμερα το πρωί 10-01-2023 τα αντικείμενα με προσωρινούς κωδικούς Α10Ρ1Ζt και C8H2792 ταυτοποιήθηκαν ως οι κομήτες C/2022 W2 (ATLAS) και 2022 W3 (Leonard). Ο C/2022 W2 (ATLAS) ανακαλύφθηκε από το σύστημα ATLAS-HKO στις αρχές Νοεμβρίου 2022 και χρειάστηκαν 197 μετρήσεις για τον προσδιορισμό της τροχιάς του. Βρίσκεται σε απόσταση 2.817 ΑU (421.418.000 Km) και έχει περίοδο 5676 χρόνια. Μπορούμε να τον παρατηρήσουμε ανάμεσα στους αστερισμούς του Κηφέα και της Μικρής Άρκτου με φωτεινότητα στα 18.8 mag. O C/2022 W3 (Leonard) ανακαλύφθηκε από τον G. J. Leonard στις 26 Νοεμβρίου και χρειάστηκαν 170 μετρήσεις για τον προσδιορισμό της τροχιάς του. Βρίσκεται σε απόσταση 1.865 AU (279.000.000 Km) και έχει περίοδο 5291 χρόνια. Μπορούμε να τον παρατηρήσουμε στον αστερισμό της Μεγάλης Άρκτου με φωτεινότητα 18.5 mag. To ΝΟΑΚ Observatory συμμετείχε στην ανακάλυψή τους αλλά η παρατήρησή τους ήταν πολύ δύσκολη, αφού έγινε με πανσέληνο, ομίχλη και αιθαλομίχλη! Οι ανακαλύψεις ανακοινώθηκαν με τα παρακάτω MPECs:

https://www.minorplanetcenter.net/mpec/K23/K23A28.html

https://www.minorplanetcenter.net/mpec/K23/K23A29.html



















Ο δυνητικά επικίνδυνος αστεροειδής (PHA) 2005 LW3, τύπου APOLLO, αποτέλεσε τον στόχο της δεύτερης εκστρατείας που διοργάνωσε η IAWN (International Asteroid Warning Network). Πρόκειται για ένα αστεροειδή που παρατηρήθηκε για πρώτη φορά από το Siding Spring Survey στις 2005-06-05 με διάμετρο 124-278m. Τo πλησιέστερο πέρασμά του από τη Γη ήταν σε απόσταση 1.100.000 Km στις 23 Νοεμβρίου. Η φωτεινότητά του κυμαινόταν στα 13.4mag και η ταχύτητά του στα 50”/min. Οι λήψεις έγιναν το βράδυ της 24 Νοεμβρίου 2022, 2 ώρες πριν την λήξη της προθεσμίας που είχε δώσει η IAWN, λόγω άσχημων καιρικών συνθηκών! Ο σκοπός της νέας εκστρατείας είναι να ελεγχθούν αν τα αστεροσκοπεία κατάφεραν να βελτιώσουν την ακρίβεια των χρόνων λήψης και καταγραφής των αντικειμένων, έπειτα από τα συμπεράσματα που προέκυψαν από την πρώτη καμπάνια που διεξήχθη πριν ένα χρόνο.



















Μόλις χθες ανακοινώθηκε η ανακάλυψη του κομήτη C/2022 S5 (PANSTARRS) και το ΝΟΑΚ Observatory συνέβαλλε στην ταυτοποίησή του. Χρειάστηκαν σχεδόν 1 ½ μήνας και μετρήσεις από το Βόρειο και το Νότιο Ημισφαίριο για να καθοριστεί με ακρίβεια η τροχιά του, που φαίνεται στο παρακάτω γράφημα (credit NASA). Βέβαια ο κομήτης είχε παρατηρηθεί για πρώτη φορά στις 8 Αυγούστου, αλλά εντοπίστηκε ξανά στις 24 Σεπτεμβρίου και από τότε ήταν “υπό παρακολούθηση”. Πρόκειται για έναν κομήτη τύπου Halley με περίοδο 92.43 χρόνια, ο οποίος έκανε το κοντινότερό του πέρασμα από τη Γη στις 5 Οκτωβρίου στα 2.256 AU (περίπου 340.000.000 Km) . Οι παρατηρήσεις πάρθηκαν την 1η Οκτωβρίου και ο κομήτης είχε φωτεινότητα στα 19.5 mag. Το φύλλο (MPEC) με το οποίο ανακοινώθηκε η ανακάλυψή του δίνεται από το παρακάτω link:

https://minorplanetcenter.net/mpec/K22/K22V02.html



















Γεμάτος ο Οκτώβριος με γεγονότα που αφορούσαν την Αστρονομία. Από 14-17 του μηνός 2022 διεξήχθη στην Πάτρα με μεγάλη επιτυχία το 12ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ερασιτεχνικής Αστρονομίας, όπου παρουσιάστηκε το έργο και η δουλειά των ερασιτεχνών στο ευρύ κοινό, οι συνεργασίες που έχουν με τους επαγγελματίες καθώς και το πόσο σημαντικό ρόλο παίζουν πλέον, γεγονός που αναγνωρίζεται από όλους. Κεντρικός ομιλητής του Συνεδρίου ήταν ο κ. Σταμάτης Κριμιζής, ένας εκ των δημιουργών των διαστημοσυσκευών Voyager 1 και 2.

Την επόμενη μέρα μετά το πέρας των εργασιών του Συνεδρίου το ΝΟΑΚ Observatory εκπροσώπησε για 2η φορά την Ελλάδα στο 15ο meeting που διοργάνωσε η IAWN (International Asteroid Warning Network). Υπενθυμίζω ότι η IAWN είναι η πρώτη γραμμή άμυνας της Γης απέναντι σε απειλές που προέρχονται από το διάστημα, όπως οι αστεροειδείς και οι κομήτες. Το meeting ήταν διαδικτυακό και διήρκησε δυο ημέρες για 6 ώρες συνολικά και το συντόνισε η κα. Kelly Fast (NASA, PDCO). Υπήρξε ενημέρωση από τον επικεφαλής του Planetary Defence Coordination Office των Η.Π.Α, κ. Lindley Johnson για το πείραμα DART και τα μέχρι τώρα συμπεράσματα που προκύπτουν, καθώς και από έναν από τους υπευθύνους του LICIACube της Ιταλικής διαστημικής υπηρεσίας. Είναι η διαστημοσυσκευή που ακολουθούσε το DART και κατέγραψε την σύγκρουση και μάλιστα μας την παρουσίασε με ένα βίντεο συρραφής των εικόνων που πήραν! Απερίγραπτο γεγονός! Ομιλητές επίσης ήταν από το JPL, ESA, ESO και μας έγινε ένα workshop για βελτίωση του stacking των εικόνων. Υπήρξε παρουσίαση από τον υπεύθυνο της ESO για το πρόγραμμα Dark Skies και για τις δράσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά και ότι τα πράγματα είναι δύσκολα για τους αστρονόμους αφού τηλεπικοινωνιακοί κολοσσοί, θα εκτοξεύσουν και αυτοί σε στυλ STARLINKS δορυφόρους με μεγάλες διαστάσεις.

Τέλος στις 29 Οκτωβρίου στις 4:15 το πρωί ο αστεροειδής Δίδυμος απέκρυψε το αστέρι TYC 182-022791 και το μονοπάτι της διάβασης περνούσε 2Km νοτιότερα της τοποθεσίας του NOAK Observatory. Με τη βοήθεια του Αλέξανδρου Σιάκα (τον οποίο ευχαριστώ θερμά), μέλος της ομάδας του Καθηγητού Κλεομένη Τσιγάνη του Α.Π.Θ, μεταφέρθηκε ο εξοπλισμός και στήθηκε σε κατάλληλο σημείο ώστε να παρατηρηθεί το φαινόμενο. Μας δόθηκαν ακριβείς συντεταγμένες λίγες ώρες πριν. Δυστυχώς όπως γίνεται πολλές φορές σε τέτοιες περιπτώσεις δεν μπορέσαμε να παρατηρήσουμε το φαινόμενο αφού ο στόχος δεν ήταν στο πεδίο μας για λίγα μόλις λεπτά της μοίρας. Δεν πειράζει (πειράζει) και συνεχίζουμε..



















Είναι μεγάλη μου χαρά και τιμή να συμμετέχω στη δημοσίευση που αφορά τον χαρακτηρισμό αστεροειδών, οι οποίοι είναι μέλη αρχέγονων διασκορπισμένων οικογενειών της Κύριας Ζώνης του Ηλιακού Συστήματος. Πρόκειται για ένα πραγματικά πολύ δύσκολο εγχείρημα, που απαιτεί τη συνεργασία πολλών ανθρώπων από όλο τον κόσμο για να πραγματοποιηθεί! To αστεροσκοπείο ΝΟΑΚ συμμετείχε με την καταγραφή του αστεροειδούς Modestia (370) και δεσμεύεται για περισσότερες καταγραφές, καιρού και δουλειάς επιτρέποντος. Το πρόγραμμα συντονίζεται από τον Δρ. Κοσμά Γαζέα και τον υποψήφιο διδάκτορα Δημήτρη Αθανασόπουλο. Πληροφορίες για το πρόγραμμα εδώ:

http://users.uoa.gr/~kgaze/research_asteroids_gr.html

Η δημοσίευση είναι διαθέσιμη εδώ:

https://iopscience.iop.org/article/10.3847/PSJ/ac7224

Στο 12ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ερασιτεχνικής Αστρονομίας, θα γίνει εκτενέστερη παρουσίαση του έργου που συντελείται από τον κ. Γαζέα.



















Το δυαδικό σύστημα Διδύμου - Δίμορφου.

Το σύστημα των δύο αστεροειδών έπειτα από την σύγκρουση του Δίμορφου με τη διαστημική συσκευή DART. Όπως παρατηρούμε ο αστεροειδής αφήνει πίσω του υλικά με αποτέλεσμα να έχουν σχηματιστεί 3 ουρές, εκ των οποίων η μεγαλύτερη να έχει μήκος 10.000 km! Έχει δηλαδή μετατραπεί σαν ένα είδους τεχνητό κομήτη! Η φωτεινότητά του ήταν στα 14.8 mag και χθες βρισκόταν στην κοντινότερή του απόσταση στη Γη στα 10.667.051 Km. Η διάρκεια της λήψης είναι μια ώρα το βράδυ της 05-10-22 και έγινε προχθές με δύσκολες συνθήκες (πολλή υγρασία και ο στόχος να βρίσκεται στις 13 μοίρες ύψος περίπου στις 3:00 το πρωί). Κοιτάξτε με μεγαλύτερη προσοχή την ουρά του Δίμορφου για να δείτε το μήκος της που φτάνει τα 100.000 Km!



















Η εκπομπή τα ΦΥΣΙΚΑ επανέρχονται για τη νέα περίοδο 2022-23, με νέο περιεχόμενο! Η αγαπημένη εκπομπή επιστήμης και τεχνολογίας χιλιάδων ελληνόφωνων κυβερνοθεατών σ' όλον τον κόσμο ξεκινά τη νέα περίοδο στις 4 Οκτωβρίου 2022. Από φέτος η μετάδοση θα γίνεται κάθε Τρίτη βράδυ, στις δέκα (22:00). H πρώτη εκπομπή θα έχει ως θέμα την Πλανητική άμυνα, με εστίαση στις αποστολές κινητικής πρόσκρουσης, όπως οι αποστολές της NASA DART της 27ης Σεπτεμβρίου 2022 και η υπό ανάπτυξη, HERA της ESA. Με τη συμμετοχή του Καθηγητή Δυναμικής Αστρονομίας του ΑΠΘ και διακεκριμένου μέλους της διεθνούς ομάδας DART Κλεομένη Τσιγάνη και του Φυσικού και Ερασιτέχνη Αστρονόμου Νίκου Σιούλα, οι οποίοι θα συζητήσουν με το Φυσικό Σπύρο Α. Κάνουρα επί θεμάτων Πλανητικής άμυνας και θ' αποτιμήσουν τα πρώτα αποτελέσματα εκ της πρόσκρουσης της 27ης Σεπτεμβρίου. Το βίντεο της εκπομπής παρατίθεται εδώ:

https://youtu.be/DaYoxL0RdGo



















Η καμπάνια της IAWN που διεξήχθη το Νοέμβριο του 2021 , έλαβε τέλος ουσιαστικά πριν από λίγες ημέρες και τα συμπεράσματα που βγήκαν από αυτή δημοσιεύτηκαν στο The Planetary Science Journal :

href= "https://journals.aas.org/planetary-science-journal/

Η δημοσίευση είναι διαθέσιμη στο παρακάτω link :

https://iopscience.iop.org/article/10.3847/PSJ/ac7224

Στόχος της ήταν να ελεγχθούν η ακρίβεια των μετρήσεων των αστεροσκοπείων που ασχολούνται με την εύρεση και ταυτοποίηση αστεροειδών και κομητών, καθώς και τρόποι για τη βελτίωσή τους. Μπορείτε να καταλάβετε τη σπουδαιότητα του paper μόνο και μόνο από τα αστεροσκοπεία που συμμετείχαν στην καμπάνια αυτή. Μια πιο λεπτομερής και ολοκληρωμένη παρουσίαση θα γίνει (καλώς εχόντων των πραγμάτων) στο 12ο Πανελλήνιο συνέδριο Ερασιτεχνικής Αστρονομίας στην Πάτρα. Ραντεβού στο Δρυμώνα Θέρμου Αιτωλοακαρνανίας σε μια βδομάδα στην Πανελλήνια Εξόρμηση!



















Πολύ χρήσιμη η προχθεσινή βραδιά 07-07-22 για μένα, αφού κατόρθωσα να επιλύσω κάποια σημαντικά και χρόνια τεχνικά θέματα που είχα με τον εξοπλισμό μου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να συμβάλλω στην ταυτοποίηση-ανακάλυψη δυο ουρανίων σωμάτων με μετρήσεις υψηλής ακρίβειας πράγμα απαραίτητο, όπως συζητήθηκε στην IAWN ( https://iawn.net/ ), στην οποία είμαι και μέλος. Το πρώτο αντικείμενο είναι ο αστεροειδής 2022 NR. Ανακαλύφθηκε στις 06 Ιουλίου από το Catalina Sky Survey. Πρόκειται για έναν Νear Earth αστεροειδή τύπου APOLLO με διάμετρο 25 μέτρα, ο οποίος θα κάνει το κοντινότερό του πέρασμα από τη Γη στις 10 Ιουλίου σε απόσταση 384.000 χλμ (ίση με την απόσταση Γης – Σελήνης) . Η ανακάλυψη ανακοινώθηκε με το παρακάτω MPEC:

https://minorplanetcenter.net/mpec/K22/K22N43.html

To δεύτερο αντικείμενο είναι ο κομήτης C/2022 N1. Ανακαλύφθηκε από τους Attard – Maury από το παρατηρητήριο που διαθέτουν στην Ατακάμα της Χιλής. Αυτή την περίοδο βρίσκεται σε απόσταση 1.7 AU (255.000.000 χλμ περίπου) από τη Γη, με φωτεινότητα στα 18.5 mag . Η περίοδος περιστροφής του είναι 152.95 χρόνια. Απαιτήθηκαν 89 παρατηρήσεις από 13 χώρες για την ταυτοποίηση του! Η ανακάλυψη ανακοινώθηκε με το παρακάτω MPEC:

https://minorplanetcenter.net/mpec/K22/K22N47.html



















Επιτέλους..Έπειτα από μήνες απραξίας λόγω καιρού και δουλειάς, ασχολήθηκα χθες βράδυ 22-06-22 με την αγαπημένη μου Αστρονομία. Ένα βράδυ που περιλάμβανε πολλές δοκιμές, καθώς ο εξοπλισμός είχε πολύ καιρό να χρησιμοποιηθεί και έπρεπε επίσης να τεστάρω και κάποια καινούργια πράγματα.. Πρέπει να γίνουν ακόμα αρκετά μέχρι να φτάσω στο επιθυμητό σημείο.. Παρόλα αυτά κατόρθωσα να συμβάλλω στην ανακάλυψη-ταυτοποίηση και ενός αστεροειδούς. Πρόκειται για τον 2022 ΜP, τύπου ΑΤΕΝ (Νear Εarth Οbject) με διάμετρο 47-106 μέτρα, ο οποίος βρισκόταν σε απόσταση 4.000.000 χλμ. Το κοντινότερό του πέρασμα από τη Γη θα το κάνει στις 27 Ιουνίου 2021 στα 2.500.000 χλμ. Ο αστεροειδής βρίσκεται στον αστερισμό της Λύρας και έχει μέγεθος γύρω στα 18mag.

https://minorplanetcenter.net/mpec/K22/K22M35.html



















20-02-22. Η δικαίωση των προσπάθειών μου όλων αυτών των χρόνων με την Αστρονομία έφτασε! Φτάνοντας σ’ ένα σημείο που ούτε και εγώ το είχα φανταστεί, το ΝΟΑΚ Observatory έπειτα από αίτηση που υπέβαλλε τον Οκτώβριο του 2021 έγινε μέλος της IAWN (International Asteroid Warning Network), έπειτα από ψηφοφορία που διεξήχθη μεταξύ των ατόμων της Διοικούσας Επιτροπής! Η IAWN ιδρύθηκε το 2013 ως αποτέλεσμα των συστάσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ΟΗΕ και συγκεκριμένα της Επιτροπής για τις Ειρηνικές Χρήσεις του Διαστήματος (COPUOS), για μια διεθνή-συντονισμένη απάντηση σε μια πιθανή απειλή ενός Near Earth Object ( ΝΕΟ ) και τη δημιουργία μιας διεθνούς ομάδας οργανισμών που θα είναι υπεύθυνη για τον εντοπισμό, την παρακολούθηση και τον χαρακτηρισμό των NEO. Η IAWN έχει επιφορτιστεί με την ανάπτυξη μιας στρατηγικής, χρησιμοποιώντας καλά καθορισμένα σχέδια επικοινωνίας και πρωτόκολλα, για να βοηθήσει τις κυβερνήσεις στην ανάλυση των συνεπειών της πρόσκρουσης αστεροειδών και στο σχεδιασμό των αντιδράσεων. Μέλη της είναι οι μεγαλύτερες διαστημικές υπηρεσίες του κόσμου όπως η NASA, CNSA, ESA, ESO, INASAN,ISA, πανεπιστήμια, οργανισμοί και κάποια φυσικά πρόσωπα που με το έργο τους συμβάλλουν τα μέγιστα στην ανακάλυψη και ταυτοποίηση των αντικειμένων του Ηλιακού Συστήματος, άρα και στην προστασία της Γης από τέτοιου είδους απειλές. Η πρώτη συνάντηση στην οποία συμμετείχα (έχουν γίνει συνολικά 13 από το 2013) πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά και διήρκησε 3.5 ώρες. Συζητήσαμε για διάφορα προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη, καθώς υπήρξε και ενημέρωση από την Υπεύθυνη Διαχείρισης του Προγράμματος COPUOS του ΟΗΕ για διαδικαστικά θέματα. Η χαρά μου είναι απερίγραπτη, αλλά ταυτόχρονα για πρώτη φορά υπάρχει και ευθύνη, αφού εκπροσωπώ την χώρα μου σε τόσο υψηλό επίπεδο.

https://iawn.net/index.shtml

https://iawn.net/about/members.shtml

https://www.unoosa.org/oosa/en/ourwork/topics/neos/iawn.html



















Το NOAK Observatory, ως το μοναδικό αστεροσκοπείο στην Ελλάδα που συμμετέχει στην ανακάλυψη και προσδιορισμό των τροχιών αστεροειδών και κομητών, έλαβε μέρος στην εκστρατεία που διοργάνωσε η IAWN (International Asteroid Warning Network) που διεξήχθη το Νοέμβριο του 2021. H IAWN είναι μια οργάνωση εγκεκριμένη από τα Ηνωμένα Έθνη, που κύριος στόχος της είναι να συντονίσει τις προσπάθειες αστεροσκοπείων, οργανισμών και μεμονωμένων ανθρώπων από όλο τον κόσμο σαν ένα δίκτυο, ώστε η μελέτη και η καταγραφή των αστεροειδών και ιδίως των Near Earth Objects να γίνει με το βέλτιστο δυνατό τρόπο. Για το λόγο αυτό η IAWN επέλεξε τον αστεροειδή 2019 XS ως στόχο της, για να ελέγξει την ακρίβεια των μετρήσεων που θα δηλώσει το κάθε αστεροσκοπείο ξεχωριστά. Συμμετείχαν 67 αστεροσκοπεία από όλο τον κόσμο όπως φαίνεται και από το pdf που ανέβασε η IAWN. Από το γράφημα αυτό καταλαβαίνουμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία αφορά επαγγελματικά αστεροσκοπεία και ελάχιστα ερασιτεχνικά! Έγιναν 3 τηλεδιασκέψεις μέσω zoom (η τελευταία διεξήχθη την προηγούμενη Τρίτη), με τη συμμετοχή ανθρώπων από τη NASA (και μάλιστα και από τα HQ) καθώς και αστρονόμων από τα μεγαλύτερα αστεροσκοπεία του κόσμου. Ανταλλάξαμε απόψεις για το τι μπορούμε να κάνουμε ώστε να βελτιώσουμε το χρόνο απόκρισης στις μετρήσεις μας και την ακρίβεια τους. Απίστευτο σχολείο για μένα όπου έμαθα πραγματικά τεχνικές πάνω σε software και hardware που αγνοούσα. Το τελευταίο που απομένει από τη διαδικασία, είναι να αποσταλεί ένα email στο κάθε παρατηρητήριο ξεχωριστά από τους υπεύθυνους, όπου θα του ανακοινώνονται τα σφάλματα στις μετρήσεις του και πιθανόν τρόποι αντιμετώπισης τους.



















Ο Near Earth Αστεροειδής 2019 XS. Ανακαλύφθηκε το 2019 από Mt. Lemmon Survey και η διάμετρός του υπολογίζεται στα 40-100m. Πριν δυο μέρες πέρασε από το πλησιέστερο σημείο της τροχιάς του, ως προς τη Γη, σε απόσταση 567.536Km ( δηλαδή 1.5 φορά η απόσταση Γης-Σελήνης) με ταχύτητα 10.7 km/s ή 38.520km/h. Όταν τον φωτογράφισα είχε μέγεθος 14.5 mag και κινούνταν με ταχύτητα 100"/min. Ο αστεροειδής αυτός αποτέλεσε επιλογή της IAWN (International Asteroid Warning Network) για να ελέγξει την ακρίβεια χρόνου στις μετρήσεις των παρατηρητών αστεροειδών παγκοσμίως. Όλες οι μετρήσεις υποβλήθηκαν στο MPC. Το gif δείχνει την κίνηση του αστεροειδούς σε χρόνο 1 min περίπου στο κέντρο περίπου της εικόνας.



















Η δεύτερη δημοσίευσή μου στις 31-10-2021 με την ομάδα του Exoclock Project στο Arxiv και στο Astrophysical Journal Supplement Series! Πρόκειται για μετρήσεις που αφορούν την ακριβέστερη καταγραφή των διαβάσεων συγκεκριμένων εξωπλανητών, ώστε να χρησιμοποιηθούν στην αποστολή Ariel της ESA. Συγχαρητήρια σε όλους και ιδίως στους Έλληνες που συμμετέχουν στο project, καθώς και στους δημιουργούς του όλου εγχειρήματος Anastasia Kokori και Angelos Tsiaras .

href= "https://arxiv.org/abs/2110.13863

href= "https://www.exoclock.space/



















Ευχαριστώ για τη φιλοξενία την εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής και την αναλυτική παρουσίαση της δουλειάς του Αστεροσκοπείου.

href= "https://eleftherostypos.gr/tech/838284-to-stayraki-ioanninon-sta-rantar-tis-nasa-ti-leei-ston-e-t-o-kathigitis-fysikis-nikos-sioylas



















Η πρώτη μου συμμετοχή στην ταυτοποίηση ενός κομήτη με το σύστημα Pan-Starrs έγινε στις 09-10-21. Πρόκειται για τον κομήτη C/2021 S3 Pan-Starrs που ανακαλύφθηκε στις 24 Σεπτεμβρίου από το σύστημα παρακολούθησης Pan-Starrs που βρίσκεται στη Χαβάη και αποτελεί την πρώτη γραμμή άμυνας μαζί με το Catalina Sky Survey και το Palomar στην ανίχνευση αστεροειδών και κομητών. Οι μετρήσεις μου πάρθηκαν το προηγούμενο Σάββατο τα ξημερώματα και κατατέθηκαν στο αυτόματο σύστημα καταχώρησης του Minor Planet Center που εδράζεται στο Harvard. Ο κομήτης ήταν σε χαμηλό ύψος και γι’ αυτό και οι μετρήσεις από το Νότιο Ημισφαίριο, τη Χιλή και την Αυστραλία.. Αν όλα πάνε καλά (αν και είναι πολύ νωρίς) το 2024 η φωτεινότητά του θα φτάσει τα 7mag. Η ανακάλυψή του ανακοινώθηκε χθες το πρωί με το Μ.P.E.C 2021-T166.



















28-09-2021. Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ήμουν ομιλητής σε ένα από τα μεγαλύτερα συνέδρια που γίνονται παγκοσμίως. Το Εuroplanet Science Congress 2021 το οποίο φέτος φιλοξενούσε διαδικτυακά 800 συνέδρους από 47 χώρες. Το αντικείμενο της ομιλίας μου αφορούσε τη δημοσίευση που εξέδωσα πριν λίγους μήνες στο MinorPlanetBulletin και αφορούσε την καταγραφή, μελέτη και ανάλυση δεδομένων ώστε να προσδιοριστεί η περίοδος περιστροφής του αστεροειδή Sabine 665.

href= "https://meetingorganizer.copernicus.org/EPSC2021/EPSC2021-616.html



















09-08-2021. Ο ΗΑΤ-P-32b είναι ένας εξωπλανήτης που βρίσκεται σε απόσταση 944 ετών φωτός. Απλά να αναφέρω ότι αν θέλαμε να φτάσουμε εκεί ταξιδεύοντας με τη συσκευή Voyager θα χρειαζόμασταν 17.000.000 χρόνια. Ανακαλύφθηκε το 2011 και πρόκειται για ένα Hot Jupiter πλανήτη, με μάζα ίση περίπου με αυτή του Δία, αλλά με διπλάσια ακτίνα. Η περίοδος περιστροφής του είναι 2.15 ημέρες, ενώ η θερμοκρασία του φτάνει τους 1000⁰C. Το πλανητικό αυτό σύστημα αποτελείται από δυο ήλιους και ένα τουλάχιστον πλανήτη. Η διάρκεια της απόκρυψης ήταν 186.5 min και η πτώση της φωτεινότητας του μητρικού άστρου ήταν 0.0244 mag. Συνολικός χρόνος λήψης περίπου στις 4h με αντίξοες συνθήκες αφού η θερμοκρασία έφτασε στους 27⁰C και το φεγγάρι κοντά στο 85%. Οι μετρήσεις υποβλήθηκαν στη βάση δεδομένων Exoclock της European Space Agency (ESA) για τον ακριβέστερο προσδιορισμό των χρόνων διάβασης 1000 εξωπλανητών που θα χρησιμοποιήσει η διαστημοσυσκευή ARIEL στα 4 χρόνια λειτουργία της, όταν εκτοξευθεί το 2029. Περισσότερες πληροφορίες εδώ:

href= "https://arielmission.space/



















Άλλη μια ελληνική συμμετοχή στις 23-06-2021 με το παρατηρητήριο NOAK Observatory (MPC-NASA code L02) στην ταυτοποίηση και προσδιορισμό της τροχιάς ενός κομήτη, ώστε η μοναδική στον κόσμο υπηρεσία για τον προσδιορισμό όλων των αντικειμένων στο ηλιακό μας σύστημα MinorPlanetCenter( χρηματοδοτούμενη από τη NASA ), να ανακοινώσει την ανακάλυψή του. O κομήτης C/2021 L3 ανακαλύφθηκε από τον Gennady Borisov πριν από μια βδομάδα περίπου στην περιοχή της Κριμαίας. Για όσους δεν τον γνωρίζουν είναι ο άνθρωπος που ανακάλυψε και τον πρώτο διαστρικό κομήτη (που δεν προέρχεται από το δικό μας ηλιακό σύστημα) με την ονομασία C/2019 Q4 (Borisov). Αρχικά ο κομήτης πήρε την προσωρινή ονομασία gb00279. Απαιτήθηκαν μετρήσεις από 11 χώρες μέχρι να προσδιοριστεί πλήρως η τροχιά του. Πρόκειται για ένα κομήτη με περίοδο 1738 χρόνια περίπου, ο οποίος θα κάνει το κοντινότερο πέρασμα του από τη Γη το Φεβρουάριο του 2023 σε απόσταση 1.2 δις χλμ. Όταν τον φωτογράφιζα η φωτεινότητά του ήταν στα 20.2 mag! Απλά παρατηρείστε λίγο την τροχιά του σε σχέση με το ηλιακό μας σύστημα για να βγάλετε ένα συμπέρασμα μέχρι που φτάνει! Η ανακάλυψή του ανακοινώθηκε με το M.P.E.C 2021- M75

href= "https://www.minorplanetcenter.net/mpec/K21/K21M75.html



















Απόκρυψη του αστέρα TYC 1401-00444-1 από τον αστεροειδή Melpomene (18). H διάρκεια της απόκρυψης υπολογίστηκε στα 5.72sec, ενώ η πτώση της φωτεινότητάς του στα 1.3 mag. Τηλεσκόπιο Skywatcher 250mm και ASI 290mm (ψυχόμενη με πατέντα). Πρόγραμμα λήψης SharpCap (*.ser file) και για την εξαγωγή της καμπύλης τα προγράμματα PYMOVIE και PYOTE. Η απόκρυψη έγινε την Τετάρτη 19 Μάϊου 2021 στις 21:23:10 UTC στον αστερισμό του Καρκίνου. Απόκρυψη του αστέρα TYC 1401-00444-1 από τον αστεροειδή Melpomene (18). Το φαινόμενο της απόκρυψης συμβαίνει, όταν ένα ουράνιο σώμα (π.χ αστεροειδής) διέρχεται μπροστά από ένα δεύτερο ουράνιο σώμα (άστρο) και μπλοκάρει το φως που ακτινοβολεί. Με τον τρόπο αυτό μπορούμε να βγάλουμε χρήσιμα συμπεράσματα για το σχήμα και τη διάμετρο του αστεροειδή. Μια τέτοια απόκρυψη, του άστρου TYC 1401-00444-1 από τον αστεροειδή Melpomene, είχα μελετήσει πριν από λίγο καιρό, όπως σας είχα πληροφορήσει. Με τη βοήθεια των μετρήσεών μου και άλλων παρατηρητών που βρισκόντουσαν στο μονοπάτι της απόκρυψης, η υπεύθυνη υπηρεσία για τον συντονισμό και μελέτη αυτών των μετρήσεων στην Ευρώπη, κατόρθωσαν να βγάλουν ένα 3d (DAMIT Model) μοντέλο του συγκεκριμένου αστεροειδούς. Όπως παρατηρούμε η χορδή μου, το πόση ώρα δηλαδή “έσβησε” το άστρο στην τοποθεσία που παρακολούθησα το φαινόμενο, είναι τελικά ακριβής και ταιριάζει με το προτεινόμενο μοντέλο. (Χορδή 3).



















Ο φετινός Ιούνιος του 2021 είναι μήνας κομητών. Επομένως το Σάββατο βρήκα και εγώ την ευκαιρία να φωτογραφίσω δυο, για να προλάβω την κακοκαιρία που έρχεται.. Ο πρώτος που φωτογράφισα είναι ο C/2020 T2 Palomar. Βρίσκεται στον αστερισμό του Βοώτη σε απόσταση 220.000.00 χλμ. Η φωτεινότητά του είναι στα 10.6 mag αν και το JPL της NASA μας δίνει μια τιμή κοντά στα 13.5 mag. Η περίοδoς περιστροφής του είναι 5.610 χρόνια! Η διάρκεια της λήψης είναι 1 ώρα. Ο δεύτερος και πιο δύσκολος φωτογραφικά, είναι ο 7P/Pons-Winnecke. H δυσκολία έγκειται στο ότι αργεί να ανατείλει (μετά τις 3:00) και επομένως βρίσκεται σε πολύ χαμηλό ύψος. Επίσης η φωτεινότητά του προσδιορίζεται στα 11.2 mag. Βρίσκεται στον αστερισμό του Αιγόκερου και η απόστασή του από τη Γη είναι 66.000.000 χλμ. H ταχύτητά είναι περίπου 120.000 km/h. Η περίοδoς περιστροφής του είναι 6.35 χρόνια. Η διάρκεια της λήψης είναι επίσης 1 ώρα. Όλες οι μετρήσεις κατατέθηκαν στο Minor Planet Center ώστε να καθοριστεί με μεγαλύτερη ακρίβεια η τροχιά τους. Η μόνη μου παρατήρηση είναι ότι η τροχιά του 7P παρουσιάζει μια απόκλιση. Πιστεύω ότι οφείλεται στο outburst που παρατηρήθηκε πριν από μερικές μέρες. Φωτογραφίες στην ενότητα Koμήτες-> Ταυτοποιήσεις και φωτογραφίες κομητών.



















Αστεροειδής Apophis 99942. Δεν μπορούσα να τον περιμένω μέχρι το 2029 που θα ξαναπεράσει σε απόσταση μόλις 31.643Km από την επιφάνεια της Γης και αποφάσισα να τον φωτογραφήσω χθες παρά τον κακό καιρό στα Ιωάννινα στις 08-03-2021. Το όνομά του δόθηκε από τον Αιγύπτιο θεό του χάους Apophis. Πρόκειται για τον πιο διάσημο αστεροειδή, γιατί για αρκετά χρόνια θεωρούνταν ως μέγιστη απειλή για την ασφάλεια της Γης. Η ταχύτητά του σε σχέση με τη Γη είναι 4.7 Km/s και η απόστασή του όταν τον φωτογράφιζα ήταν περίπου στα 17.500.000Km. Η διάμετρός του κυμαίνεται στα 340-370m και η φωτεινότητά του πλησιάζει τα 16mag.Αυτή την περίοδο βρίσκεται στον αστερισμό της Ύδρας. Φωτογραφίες στην ενότητα Αστεροειδείς-> Ταυτοποιήσεις ΝΕΟ και φωτογραφίες αστεροειδών.



















Ένας ακόμη αστεροειδής που συνέβαλα στο να προσδιοριστεί και να ταυτοποιηθεί η τροχιά του και το είδος του, συνεισφέροντας έτσι στην άμυνα και την προστασία της Γης στις 07-02-2021. Ανακαλύφθηκε από το Canterbury Mount John Observatory, που είναι το κορυφαίο αστρονομικό ερευνητικό παρατηρητήριο της Νέας Ζηλανδίας και βρίσκεται σε ύψος 1.029 μέτρων. Πρόκειται για τον αστεροειδή 2021 CB2 που αρχικά είχε πάρει την προσωρινή κωδική ονομασία C4TJHC2. Είναι ένας αστεροειδής με διάμετρο από 100-200m που βρίσκεται σε απόσταση 6.900.000 Km. Είναι ένας Near Earth Asteroid τύπου Apollo. Ανήκει επίσης στην κατηγορία των δυνητικά επικίνδυνων αντικειμένων (Potentially Hazardous Object) γιατί η τροχιά του είναι πολύ κοντά με αυτή της Γης. Τη στιγμή που τον φωτογράφισα είχε μέγεθος 19.22mag. Η ανακάλυψη του ανακοινώθηκε από MinorPlanetCenter με το MPEC:

href= "https://www.minorplanetcenter.net/mpec/K21/K21C71.html

Προσπάθησα να ανιχνεύσω και έναν άλλο αστεροειδή που ανακαλύφθηκε από το Haleakala Observatory, αλλά δεν ήταν δυνατόν. Έπειτα από έρευνα διαπίστωσα ότι ο αστεροειδής αυτός ή έχει χαθεί ή ήταν λάθος του συστήματος. Μετά κλασικά ο καιρός στα Ιωάννινα χάλασε...



















Την Κυριακή 17/1/2021 στις 18:00 θα σας ξεναγήσω στην ανακάλυψη και μελέτη αστεροειδών και κομητών. Η παρουσίαση θα μεταδοθεί ζωντανά από το κανάλι της ΑΑΕΔΕ – (Ηρακλής):

href= "href= "https://www.youtube.com/watch?v=o8vKhmZ7CUo&pp=ygUuzrHPg8-Ez4HOv869zr_OvM65zrEgzpHOkc6VzpTOlSDOl8-BzrHOus67zq7Pgg%3D%3D

Σας περιμένω..



















Επιτέλους 16-12-2020! Η πρώτη δημοσίευση που αφορά τις μετρήσεις που έχουν γίνει για το πρόγραμμα ARIEL είναι πλέον γεγονός! Πρόκειται για την πρώτο κύμα μετρήσεων γιατί έχουμε καιρό μέχρι το 2028 που θα εκτοξευτεί η διαστημοσυσκευή. Το project έχει ως κύριο στόχο την ακριβέστερη καταγραφή και ανάλυση των διαβάσεων των εξωπλανητών μπροστά από το μητρικό τους άστρο.. Συγχαρητήρια σε όλους τους συμμετέχοντες και ιδίως τους δημιουργούς αυτής της προσπάθειας Αναστασία και Άγγελο !

href= "https://arxiv.org/abs/2012.07478



















Με μεγάλη μου χαρά και ιδιαίτερη τιμή σας ανακοινώνω τη συμμετοχή μου στο Europlanet Science Congress 2020. Πρόκειται για το μεγαλύτερο Ευρωπαϊκό συνέδριο που αφορά την Πλανητική Επιστήμη και ένα από τα μεγαλύτερα του κόσμου με περίπου 1000 συμμετέχοντες ετησίως. Φέτος το συνέδριο θα πραγματοποιούνταν στη Γρανάδα της Ισπανίας, αλλά λόγω Covid-19 διεξάγεται διαδικτυακά από 21 Σεπτεμβρίου – 9 Οκτωβρίου 2020. Πρόκειται καθαρά για επιστημονικό συνέδριο, αλλά μια ενότητά του δίνει το βήμα και σε μας τους ερασιτέχνες αστρονόμους να παρουσιάσουμε τη δουλειά μας (που σε κάποια σημεία φτάνει τα όρια του επαγγελματισμού). Στο παρακάτω link παρουσιάζεται μια περίληψη της εργασίας μου και η παρουσίασή της. Αφορά τον τομέα της Αστρομετρίας και το πως συμβάλλω στην ανακάλυψη και ταυτοποίηση νέων αστεροειδών (και κομητών) και ιδίως αυτών που δυνητικά θα μπορούσαν να αποτελέσουν κίνδυνο για τη Γη (Near Earth Objects).

href= "https://meetingorganizer.copernicus.org/EPSC2020/EPSC2020-24.html?fbclid=IwAR2cCpoK9Liunwr8qiiGr3IUvQsaFxJsk3QR09fkT9O15pFk0Xyqm6mvEmc



















Φωτομετρική καταγραφή του εξωπλανήτη Kepler-447b στις 27-07-2020. Επιτέλους ύστερα από πολύ καιρό οι καιρικές συνθήκες (και όχι μόνο) μου επέτρεψαν να ασχοληθώ με ένα τομέα της αστρονομίας που τον λατρεύω και τον θεωρώ πολύ εξελισσόμενο. Τους εξωπλανήτες. Η συγκεκριμένη καταγραφή αφορά τον εξωπλανήτη Kepler-447b. Πρόκειται για έναν πλανήτη σε μέγεθος παρόμοιο με του Δια και μάλιστα ανήκει στην κατηγορία των Hot Jupiters γιατί είναι πολύ κοντά στο άστρο του. Ανακαλύφθηκε μόλις το 2015 από την διαστημοσυσκευή Kepler της NASA. Η φωτεινότητα του άστρου είναι περίπου 12.5 mag και η μέγιστη πτώση της ήταν στα 26mmag. H διάρκεια της διάβασης του πλανήτη μπροστά από το μητρικό του άστρο (τον Ήλιο του) διήρκεσε 2.72h, αλλά η παρατήρηση έφτασε τις 3.5h! Το συγκεκριμένο ηλιακό σύστημα μπορεί να έχει και άλλους πλανήτες, αλλά είναι ακόμα δύσκολο να τους διακρίνουμε. Οι μετρήσεις θα χρησιμοποιηθούν για τον ακριβέστερο προσδιορισμό των χρόνων διαβάσεων 1000 εξωπλανητών, στην αποστολή της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας ESA, ARIEL που θα γίνει το 2028. Αρκετά δύσκολος στόχος τελικά….



















Ένα από τα πιο όμορφα θεάματα που έχω δει στον ουρανό εδώ και αρκετά χρόνια! Ο κομήτης C/2020 F3 NEOWISE στις 13-07-2020. Μου θύμισε κομήτες που είχαμε δει εδώ και αρκετά χρόνια.. Έβαλα ξυπνητήρι στις 4:45 αλλά δε μου χρειάστηκε.. Ξύπνησα μόνος μου από την ανυπομονησία μου να τον δω.. Πολύ φωτεινός με εντυπωσιακή ουρά που φτάνει (από το μέρος που ήμουν) στις 2 μοίρες. Μπορεί κάποιος να τον βρει πανεύκολα στα βορειοανατολικά αφού είναι ορατός με γυμνό μάτι!! Έχοντας επιζήσει από τον κοντινό του πέρασμα από τον ήλιο, αντέχοντας τεράστιες θερμοκρασίες και σε απόσταση 133.000.000 χλμ ταξιδεύει προς τις εσχατιές του ηλιακού μας συστήματος στο νέφος του Oort. Η λήψη έγινε μια ταπεινή (αλλά όχι καταφρονημένη) Canon 600d και με φακό 18-55mm. Ότι εξοπλισμό και αν έχετε με λίγο πειραματισμό θα τον φωτογραφίσετε.. Όσο προλαβαίνετε αφού θα μας επισκεφτεί πάλι μετά από 6000 χρόνια. Ακόμα κάθεστε; Δυο πιο selfie φωτογραφίες του διάσημου πλέον κομήτη C/2020 F3 NEOWISE. H μια τονίζοντας περισσότερο την ουρά και η άλλη τον πυρήνα. Δυστυχώς το Μιτσικέλι εδώ στα Γιάννενα δε με αφήνει να τον φωτογραφίσω πιο νωρίς. Η φωτογραφίες έχουν παρθεί με τη χρήση αστρονομικής κάμερας CCD. Η κάθε φωτογραφία καλύπτει πεδίο 1.2 τετραγωνικής μοίρας. Τέλος ένα μικρό animation κυριολεκτικά τα χαράματα και ποια είναι η θέση του αυτή την περίοδο στο ηλιακό μας σύστημα! Φωτογραφίες στην ενότητα Koμήτες-> Ταυτοποιήσεις και φωτογραφίες κομητών.



















Ένα από τα τελευταία πράγματα που μου έλειπαν στο χώρο της αστρομετρίας ήταν να συμβάλλω στον καθορισμό της τροχιάς ενός κομήτη. Και πραγματοποιήθηκε! Το βράδυ του Σαββάτου, ξημερώματα Κυριακής στις 4:00 το πρωί φωτομέτρησα τον κομήτη στον αστερισμό της Ανδρομέδας. Μια παρατήρηση..Μόλις ιδρύσαμε στα Ιωάννινα τον αστρονομικό μας σύλλογο με όνομα ‘’Ανδρομέδα’’! Τυχαίο; Ο κομήτης C/2020 K3 (Leonard) ανακαλύφθηκε από το Catalina Sky Survey (703) στις 22 Μαΐου 2022 και για τον προσδιορισμό της τροχιάς του, πήραν μέρος αστεροσκοπεία από 9 χώρες. Το φύλλο (MPEC) με το οποίο ανακοινώνεται η ανακάλυψη του κομήτη δίνεται από το παρακάτω link:

href= "https://www.minorplanetcenter.net/mpec/K20/K20KF9.html

Η απόστασή του αυτή τη στιγμή από τη Γη είναι στα 1.586 A.U (δηλαδή 238.000.000 χλμ) με 18. 3 mag και το περιήλιό του είναι στις 1 Ιουνίου σε απόσταση 1.583 Α.U με προβλεπόμενη φωτεινότητα στα 17.1 mag. Οι παρατηρήσεις μου είχαν σφάλμα κατά μέσο όρο μόνο 0.4 του arcsec! Οι μετρήσεις έγιναν στο ερασιτεχνικό αστεροσκοπείο NOAK Observatory (IAU code L02). Και το ταξίδι συνεχίζεται... Φωτογραφίες στην ενότητα Koμήτες-> Ταυτοποιήσεις και φωτογραφίες κομητών.



















Το πρωί της 29ης Απριλίου 2020, ο αστεροειδής (52768) 1998 OR2 θα προσεγγίσει τη Γη σε απόσταση 0.042 αστρονομικών μονάδων (περίπου 6 εκ χλμ ή 16 φορές η απόσταση Γης-Σελήνης). Η απόσταση αυτή δεν είναι ιδιαίτερα μικρή για αστεροειδείς αυτού του τύπου, το ασυνήθιστο στην προκειμένη περίπτωση είναι το μικρό απόλυτο μέγεθος, Η=15.8, που συνεπάγεται μία διάμετρο της τάξης των 2 χλμ για μία ανακλαστικότητα 25%. Αυτό σημαίνει ότι ο αστεροειδής θα είναι ιδιαίτερα λαμπρός, φαινόμενου μεγέθους 10 ή 11, καθώς θα διασχίζει τον ουρανό με ταχύτητα έως και 16 δευτερόλεπτα τόξου ανα λεπτό της ώρας (!) κατά το τέλος Απριλίου. Η τελευταία φορά που είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε τέτοιου είδους προσέγγιση ήταν το Δεκέμβριο του 2017, όταν ο διαμέτρου 6 χλμ αστεροειδής (3200) Φαέθων μας πλησίασε σε απόσταση 0.069 α.μ.Καθώς θα μας πλησιάζει, ο OR2 θα φτάσει 12ο μέγεθος στις 22 του μηνός και 11ο στις 27 ή 28. Αρχικά θα φαίνεται ψηλά στο δυτικό ουρανό αμέσως μετά τη δύση του Ηλίου και θα είναι ορατός κατά το πρώτο μισό της νύχτας. Όσο περνάνε οι μέρες θα μετακινείται προς το νότιο ημισφαίριο του ουρανού, εως ότου εξαφανιστεί κάτω από τον ορίζοντα στις αρχές Μαίου. Φωτογραφίες στην ενότητα Αστεροειδείς-> Ταυτοποιήσεις ΝΕΟ και φωτογραφίες αστεροειδών.



















Παρατηρώντας για άλλη μια φορά τον κομήτη C/2019 Y4 δτις 17-04-2020, φαίνεται ότι δε θέλει να παραδώσει τα όπλα. Φωτογραφίζοντάς τον χθες για μια ώρα παρατήρησα μια μεγάλη αλλαγή στην θέση του σε σχέση με αυτή που θα έπρεπε να βρισκόταν σύμφωνα με τα τροχιακά του δεδομένα. Αυτό σαφώς οφείλεται στον κατακερματισμό του σε 4 τουλάχιστον κομμάτια. Παρόλα αυτά δεν κατόρθωσα να τα διακρίνω και συμπεραίνω ότι θα πρέπει να έχουν απομακρυνθεί από το κυρίως κομμάτι-πυρήνα, ο οποίος μάλλον φαίνεται ακόμα ενεργός. Η φωτεινότητά του τις τελευταίες 3 μέρες φαίνεται ότι αυξάνεται λίγο, λογικό αφού πλησιάζει τον Ήλιο. Κάνοντας ζουμ στο κυρίως κομμάτι που απέμεινε, μπορείτε να διακρίνετε και ένα μέρος της δομής του. C/2019 Y4. Ένας κομήτης που διαλύεται. Φοβερή στιγμή και το σημαντικό είναι ότι και ένας απλός ερασιτέχνης αστρονόμος μπορεί να καταγράψει τον κατακερματισμό του. Όπως φαίνεται στην εικόνα που πήρα χθες το βράδυ με συννεφιά και υγρασία η αποσύνθεσή του είναι φανερή ακόμα και με ένα μέσο τηλεσκόπιο (10 ίντσες) από αστική περιοχή. Με λήψεις μόνο 45min, αφού η συννεφιά δε μας έκανε τη χάρη, φαίνεται ένα κομμάτι του κομήτη να έχει αποκολληθεί. Δείχνει να έχει φύγει προς τα <<πάνω>>! Σήμερα πριν από λίγο διάβασα ότι με μεγαλύτερα τηλεσκόπια φαίνεται ότι ο κομήτης έχει σπάσει σε 4 κομμάτια! Θα στρέψουν το Hubble προς τα τέλη Απριλίου γιατί μέχρι τότε είναι προγραμματισμένο με άλλες εργασίες. Επίσης ζητούνται επειγόντως αστρομετρικές μετρήσεις για να προσδιορίσουν την ακριβή τροχιά των κομματιών. Φωτογραφίες στην ενότητα Koμήτες-> Ταυτοποιήσεις και φωτογραφίες κομητών.



















05-04-2020. Δεν έχω λόγια να εκφράσω τη χαρά μου για το γεγονός ότι οι μετρήσεις μου σχετικά με την έρευνα που αφορά τους εξωπλανήτες, χρησιμοποιήθηκαν στο συνέδριο που διοργάνωσε η ESA (European Space Agency), η ευρωπαϊκή NASA δηλαδή, που διεξήχθη στο Noordwijk της Ολλανδίας πριν λίγο καιρό. Πρόκειται για ένα project που αφορά την αποστολή της διαστημοσυσκευής ARIEL, που θα πραγματοποιηθεί το 2028. Ευχαριστώ πολύ την Anastasia Kokori και τον Angelos Tsiaras για την τιμή που μου έκαναν να τις παρουσιάσουν.

href= "https://sci.esa.int/web/ariel/



















Άλλη μια επιτυχημένη συμμετοχή του ερασιτεχνικού αστεροσκοπείου ΝΟΑΚ (L02) στις 12-01-2020, στην προσπάθεια της NASA που χρηματοδοτεί το MPC (μια υπηρεσία της IAU) να χαρτογραφήσει όλα τα αντικείμενα που βρίσκονται στο ηλιακό μας σύστημα. Αυτή τη φορά πρόκειται για την καταγραφή και καθορισμό της τροχιάς του αστεροειδή 2019 ΥΧ6. Ανακαλύφθηκε από το αστεροσκοπείο ATLAS-MLO, Mauna Loa στις 21 Δεκεμβρίου 2019 και το μέγεθός του ήταν στα 19mag στον αστερισμό του Περσέα.Πήρε τον κωδικό A10iY9L και αρχικά θεωρήθηκε ότι πρόκειται για κομήτη και μάλιστα έναν Jupiter family comet! Αυτό είχε σαν επόμενο να παραμείνει στους αντίστοιχους πίνακες για επιβεβαίωση για 3 βδομάδες και να γίνουν 234 (!) μετρήσεις από πολλά παρατηρητήρια σε όλο το βόρειο ημισφαίριο όπως φαίνεται στο παρακάτω επισυναπτόμενο. Τελικά και έπειτα από πολλές συζητήσεις και επιμέρους παρατηρήσεις το αντικείμενο αυτό θεωρήθηκε ότι είναι αστεροειδής αφού δεν κατόρθωσαν να προσδιορίσουν ότι έχει ουρά προς γενικότερη απογοήτευσή μας. Δεν πειράζει την επόμενη φορά! Η ανακάλυψή του ανακοινώθηκε προχθές με όλα τα τροχιακά του δεδομένα στο M.P.E.C. 2020-A111

href= "https://minorplanetcenter.net/mpec/K20/K20AB1.html

Πάντως διαπιστώνω (και όχι μόνο εγώ) ότι τα πράγματα για εμάς τους ερασιτέχνες αστρονόμους σε αυτό το επίπεδο γίνονται όλο και πιο δύσκολα και οι τεχνικές που χρησιμοποιούμε πρέπει να γίνουν πιο εξειδικευμένες. Τα περισσότερα από τα πιο λαμπρά αντικείμενα έχουν καταγραφεί και πηγαίνουμε σε πιο αχνά καθώς και σε πιο γρήγορα σώματα, με αποτέλεσμα να γίνεται όλο και πιο δύσκολα για κάποιον να μπει το όνομά του σε ένα MPEC. Τέλος ανεβάζω και ένα .avi στο youtube με την τροχιά του συγκεκριμένου αστεροειδή, που δημιούργησα με το πολύ αξιόλογο (και για εκπαιδευτικούς σκοπούς) πρόγραμμα CELESTIA.

href= "https://youtu.be/1lVrWsxWV-U



















Άλλη μια φωτομετρική καταγραφή ενός εξωπλανήτη στις 22-08-2019! Πρόκειται για τον Qatar-1b που βρίσκεται σε απόσταση 610 ετών φωτός. Ένας πλανήτης που έχει περίπου το μέγεθος και τη μάζα του Δια και ανακαλύφθηκε το 2010. Η μέθοδος που ακολούθησα για την παρατήρησή του είναι αυτή της Διάβασης, με την οποία έχουν γίνει οι περισσότερες ανακαλύψεις εξωπλανητών (4057 επιβεβαιωμένοι το σύνολο, μέχρι στιγμής). Η μέθοδος αυτή στηρίζεται στο γεγονός, ότι όταν ένας πλανήτης περνά μπροστά από το άστρο του (τον Ήλιο του), η φωτεινότητα του άστρου μειώνεται και αυτό απεικονίζεται στην γραφική παράσταση. Από αυτή την πτώση μπορούμε να αντλήσουμε πολλές πληροφορίες. Οι μετρήσεις υποβλήθηκαν στο σύστημα Exoclock της Ariel Space Mission της ESA. Πρόκειται για μια βάση δεδομένων-καταγραφών των διαβάσεων των εξωπλανητών με σκοπό να χρησιμοποιηθούν στην συγκεκριμένη διαστημική αποστολή. Η αποστολή αυτή έχει σκοπό την καταγραφή της ατμόσφαιρας καθώς και πως δημιουργήθηκαν 1000 εξωπλανήτες με ένα τηλεσκόπιο διαμέτρου 1m!



















Αφήνοντας για λίγο τους αστεροειδείς και τους κομήτες...Φωτομετρική καταγραφή της διάβασης του εξωπλανήτη CoRoT-2 b από το μητρικό του άστρο. Η καταγραφή έγινε το βράδυ της Τρίτης, ξημερώματα Τετάρτης στις 8/7/2019. Ο εξωπλανήτης CoRoT-2 b ανακαλύφθηκε το 2007 και βρίσκεται σε απόσταση 700 ετών φωτός από τη Γη, στον αστερισμό του Αετού. Πρόκειται για ένα πλανήτη που έχει μάζα 3.31 φορές τη μάζα του Δια και 1.43 φορές την ακτίνα του. Η θερμοκρασία του φτάνει τους 1500Κ και η περίοδος περιστροφής του τις 1.74 ημέρες. Το συγκεκριμένο ηλιακό σύστημα αποτελείται μόνο από τον συγκεκριμένο πλανήτη και το άστρο του! Στη συγκεκριμένη διάβαση η προβλεπόμενη έναρξη εισόδου του πλανήτη μπροστά από το άστρο του είναι στις 21:45 UTC,ενώ η προβλεπόμενη έξοδος στις 0:02 UTC. Η επεξεργασία των μετρήσεων έγινε με το πρόγραμμα Muniwin. Η καταγραφή έγινε στο NOAK Observatory (NASA-MPC code: L02) στα Ιωάννινα.



















20-06-19. Άλλοι δυο αστεροειδείς που συνέβαλα στον εντοπισμό και στον καθορισμό της τροχιάς τους επιβεβαιώθηκαν από το MinorPlanetCenter. O αστεροειδής με την κωδική-προσωρινή ονομασία C0C2N31 πήρε την τελική του ονομασία που είναι 2019 LU5. Πρόκειται για έναν αστεροειδή κλάσης Apollo, που όταν τον φωτογράφιζα ήταν στα 18.6mag και τώρα στα 22.5mag, με φωτεινότητα που συνεχώς φθίνει και διάμετρο από 40-90m. Ανακαλύφθηκε στις 8 Ιουνίου από το Pan-STARRS 2, Haleakala και το πιο κοντινό του πέρασμα ήταν την ίδια μέρα στα 5.4 εκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη. Ο δεύτερος που φωτογράφισα το ίδιο βράδυ είναι ο 2019 LS5 , που είχε την κωδική ονομασία C0C24D1. Ένας αστεροειδής κλάσης Amor, με 18.8 mag πριν δυο βδομάδες και τώρα περίπου στα 21 mag με διάμετρο 24-183m. Ανακαλύφθηκε στις 5 Ιουνίου από το Catalina Sky Survey και το πιο κοντινό του πέρασμα έγινε στις 7 Ιουνίου 2019 στα 5.2 εκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη. Οι ανακοινώσεις ανακάλυψή τους, φαίνονται στα παρακάτω MPEC’s , όπως είναι η καθιερωμένη διαδικασία που ακολουθεί το MPC για τα νέα αντικείμενα που ανακαλύπτονται.

href= "https://www.minorplanetcenter.net/mpec/K19/K19M53.html

href= "https://www.minorplanetcenter.net/mpec/K19/K19M52.html

Βέβαια ένα τεχνικό πρόβλημα στους servers του MPC, είχε ως αποτέλεσμα να μην μπορεί να εκδώσει MPEC’s για δυο βδομάδες. Συμβαίνουν και στις καλύτερες οικογένειες, αφού να μην ξεχνάμε ότι το MPC χρηματοδοτείται από τη NASA. Μόλις έγινε ανάκτηση των δεδομένων, άρχισε κανονικά πάλι η ροή των δεδομένων. Φωτογραφίες στην ενότητα Αστεροειδείς-> Ταυτοποιήσεις ΝΕΟ και φωτογραφίες αστεροειδών.



















Και ένα τελευταίο update…Ο αστεροειδής με την κωδική ονομασία C05T6Y1 που είχα παρατηρήσει, πήρε τελικά την τελική του ονομασία που είναι 2013 EX27 , αφού προσδιορίστηκε πλέον η τροχιά του. Πρόκειται για ένα αστεροειδή με διάμετρο περίπου στα 50m και σε απόσταση 90.000.000Km. Στη σελίδα

href= "https://www.minorplanetcenter.net/mpec/K19/K19G04.html

βλέπουμε το φύλλο με το οποίο ανακοινώνεται ο αστεροειδής, όλες τις μετρήσεις που πάρθηκαν, τα αστεροσκοπεία που συμμετείχαν στον καθορισμό της τροχιάς καθώς και τα φυσικά χαρακτηριστικά του αστεροειδή. Τέλος σημειώνονται και οι αποκλίσεις των μετρήσεων κάθε αστεροσκοπίου από την τελική τροχιά, που μετρούνται σε sec του arc (!!) και βλέπουμε ότι παρόλο ότι είχα το μικρότερο σε διάμετρο τηλεσκόπιο, η απόκλιση ήταν πολύ μικρή. Με τις μετρήσεις αυτές κατόρθωσα να μπω στο κλάμπ των αστεροσκοπίων ( επαγγελματικών και ελαχίστων ερασιτεχνικών) σε όλο τον κόσμο που ψάχνουν για αστεροειδείς και κομήτες όπως φαίνεται στο παρακάτω link:

href= "http://neocp.jostjahn.de/?fbclid=IwAR3x-7h2vdwLmGc_XgXaXfMO4yTZMyrlgNGSHFJCjOSTlw4g-UgsTcLxTkA



















Έτσι για να ξεφύγουμε λίγο από τα συνηθισμένα στις 18-08-2018...Ένα screenshot από τη διαδικασία που ακολούθησα στη μελέτη του κομήτη 21P/Giacobini-Zinner που βρίσκεται στον αστερισμό της Κασσιόπης και κινείται προς αυτόν της Καμηλοπάρδαλης. Η διάρκεια λήψης είναι 1h 10''. Με τη χρήση αρκετών αστρονομικών προγραμμάτων και συγκεκριμένη μεθοδολογία προσδιόρισα αστρομετρικά τη θέση του όταν τον φωτογράφισα, καθώς και το magnitude, coma, tail length και την potition angle του..Όλες οι μετρήσεις υποβλήθηκαν στο MPC, COBS Database και στο Cometas_Obs για περαιτέρω επιστημονική χρήση.



















Για πρώτη φορά στην Ελλάδα στις 31-03-2019 τόσο σε ερασιτεχνικό, όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο έγινε καταγραφή ενός NEOCP (μεγέθους 19.2 mag) από το αστεροσκοπείο ΝΟΑΚ (MPC-NASA L02), δηλαδή ενός αστεροειδούς που ανακαλύφθηκε μόλις προχθές από τα μεγάλα αυτοματοποιημένα τηλεσκόπια όπως τα CATALINA SKY SURVEYS και ATLAS -MLO. Τα αντικείμενα αυτά παίρνουν μια προσωρινή ονομασία και από εκεί και πέρα η NASA, διάφορα αστεροσκοπεία από όλο τον κόσμο, ακόμα και ερασιτέχνες αστρονόμοι, κάνουν μετρήσεις ώστε να προσδιορίσουν με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ακρίβεια γίνεται την τροχιά του συγκεκριμένου αντικειμένου. Αν μάλιστα η τροχιά, διασταυρώνεται με αυτή της Γης μπαίνει σε λίστα υψηλής προτεραιότητας. Όταν η τροχιά του καθοριστεί πλήρως, παίρνει πλέον και την επίσημη ονομασία του και μάλιστα εγγράφονται και όλα τα αστεροσκοπεία που συνέβαλλαν στο να επιτευχθεί ο στόχος. Στην παρακάτω διεύθυνση μπορείτε να παρακολουθήσετε ένα αντιπροσωπευτικό βίντεο, που δείχνει ακριβώς με ποιο τρόπο συμμετέχω στην προσπάθεια της NASA να καταγράψει όλα τα αντικείμενα που βρίσκονται στο ηλιακό μας σύστημα.

href= "https://www.jpl.nasa.gov/edu/learn/video/how-does-nasa-spot-a-near-earth-asteroid/?utm_source=iContact&utm_medium=email&utm_campaign=nasajpl-edu&utm_content=edunews_20181213

Με τον τρόπο αυτό γίνεται μια χαρτογράφηση όλων των αντικειμένων που υπάρχουν στο ηλιακό μας σύστημα ώστε να γνωρίζουμε αν κάποιο από αυτά αποτελεί κίνδυνο για τη Γη. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε βρει κάτι ανησυχητικό!! Επομένως: EARTH is SAFE!



















Κομήτης 21P/Giacobini-Zinner στις 23-07-2018. Ένας κομήτης που το βράδυ που τον φωτογράφιζα είχε μέγεθος 13.84 mag και βρισκόταν σε απόσταση 106.460.000 km από τη Γη.Η λήψη έγινε στην 12η ΠΕΕΑ που διεξήχθη στο Δρυμώνα Αιτωλοακαρνανίας. Αφιερωμένη στον φίλο μου Kostas Astrofilos .



















Με μεγάλη μου χαρά και ιδιαίτερη τιμή σήμερα 30-07-2017, σας ανακοινώνω ότι έπειτα από προετοιμασία 3 μηνών και αναμονή 2 ½ βδομάδων για τα αποτελέσματα, εγκρίθηκε τελικά το αίτημά μου από το MinorPlanetCenter, για την παραχώρηση κωδικού παρατηρητηρίου (Observatory Code), για την τοποθεσία όπου έχω το τηλεσκόπιό μου και συγκεκριμένα το σπίτι μου! Το MinorPlanetCenter όπως αναφέρει στη σελίδα του είναι η μοναδική υπηρεσία, παγκοσμίως, που είναι υπεύθυνη για την μελέτη των μετρήσεων της θέσης αστεροειδών, κομητών και εξωτερικών ακανόνιστων φυσικών δορυφόρων των μεγάλων πλανητών. Το MPC είναι υπεύθυνο επίσης για τον προσδιορισμό, τον χαρακτηρισμό και τον υπολογισμό της τροχιάς για όλα αυτά τα αντικείμενα. Το MPC λειτουργεί στο Smithsonian Astrophysical Observatory, υπό την αιγίδα της Διεύθυνσης F της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης (IAU). Όλα τα κεφάλαια λειτουργίας της MPC προέρχονται από την επιχορήγηση του Near-Earth Object Observations Program της NASA. Μεγάλο μέρος του εξοπλισμού πληροφορικής που χρησιμοποιεί η MPC παρέχεται από το Ίδρυμα Tamkin. Το εγχείρημα ήταν αρκετά δύσκολο, καθώς απαιτούνται μετρήσεις αρκετών σωμάτων με ακρίβεια μικρότερης των arcsec, όπως επίσης και το γεγονός ότι οι μετρήσεις αυτές θα πρέπει να υποβληθούν με συγκεκριμένο τρόπο, αλλιώς δεν γίνονται αποδεκτές! Οι δικές μου μετρήσεις έπειτα από τον απαραίτητο έλεγχο που έκανα, είχαν απόκλιση της τάξης του ± 0.2 του arcmin. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, πέρα από την ηθική μου επιβράβευση, ότι μαζί με τα υπόλοιπα αστεροσκοπεία του κόσμου που ασχολούνται με αυτού του είδους τις μετρήσεις, ερευνητικά κέντρα, διάφορους φορείς και εργαστήρια, το σπίτι μου(!) θα βρίσκεται στις βάσεις δεδομένων τους και ότι στοιχεία ανακοινώνονται, για οποιοδήποτε αντικείμενο, θα ενσωματώνονται αυτόματα για τις γεωγραφικές συντεταγμένες της τοποθεσίας μου. Επίσης τα διάφορα αστρονομικά κέντρα σε όλο τον κόσμο, θα γνωρίζουν ότι υπάρχει ένα «ενεργό» παρατηρητήριο στη συγκεκριμένη περιοχή, το οποίο αν χρειαστεί, μπορεί να συμμετάσχει σε κάποιο διεθνή project. Τέλος όποια μέτρηση κάνω, είτε αστρομετρική είτε φωτομετρική, θα καταχωρείται αυτόματα στο σύστημά τους. Αυτό ισχύει και για όποιο οργανισμό χρησιμοποιεί αυτούς τους κωδικούς. Η τοποθεσία μου αποθηκεύτηκε με τον κωδικό Observatory NOAK, Stavraki Ioannina Greece, με τον κωδικό L02 (θα ενταχθεί στην αντίστοιχη λίστα τις επόμενες ημέρες ), αλλά ήδη έχω πάρει δεδομένα χρησιμοποιώντας τον κωδικό μου.



















20-01-2016. Δεν διεκδικώ δάφνες γι’αυτή τη φωτογραφία αλλά δεν μπορούσα να τον αφήσω να μας φύγει έτσι απλά..Μια φωτογραφία τραβηγμένη με Σελήνη στο 70%, με τον στόχο πάνω ακριβώς από τα φωτορυπασμένα και αιθαλοχτυπημένα Ιωάννινα με τη θερμοκρασία στο -3ο C!! έκανα ότι μπορούσα..Καιρού επιτρέποντος θα ξαναπροσπαθήσω...Και μόνο που αχνοφαίνεται λίγο η ουρά του είμαι ευχαριστημένος! Στήριξη: CG5-GT Advanced C/2013 Catalina US10 Τηλεσκόπιο: Skywatcher ed80 Κάμερα: Canon 600D modified Οδήγηση finderscope 9x50- ASI120mm. Λήψεις: 10x120sec lights, 10 Darks. Nebulosity,DeepSkyStalker, Photoshop CS6. Φωτογραφίες στην ενότητα Koμήτες-> Ταυτοποιήσεις και φωτογραφίες κομητών.